Lanceringen af dette års InnovationsFestival i Lille Bryggeriet den 29. august skete under overskriften “Creative Spaces”. Som keynote-oplæg, forelæsninger og paneldiskussion drøftede aktører fra kreative erhverv, virksomheder, offentlige institutioner og universiteter spørgsmål om hvor der er kreative rum, og hvorfor de er vigtige.

Kreative rum er meget efterspurgte. Virksomheder ønsker dem, når de skal innovere – kunstnere har brug for dem til deres arbejde – helt almindelige mennesker vil gerne bruge kreative rum til selvudvikling. Men hvad er disse kreative rum, som helt tydeligt er omgærdet af noget positivt? Et lokale ser ud til at være afgrænset, men på samme tid kan det også være et “frit rum”, der tilskynder til kreativitet.

Lad os prøve at tænke på rum som ankre. Et anker for ideer, innovationer og projekter. Og kreativ som en afledning af det latinske ord creare – at skabe eller skabe for at forstå. Kreativ tænkning og udviklingsprocesser har brug for et anker. Og nogle gange også en “ankerkæde”, hvor processerne kan hænge sammen. For som ordet proces indebærer: der sker noget, noget bliver gjort til noget andet eller er ved at blive skabt.

Fra det abstrakte til det konkrete …

Hvis vi tænker på kreative rum i Kiel er der f.eks. et tidligere kunstakademi, der i dag er fyldt med forskellige projekter og nystartede virksomheder. Ledig plads gjorde, at workshops, kunstnere og socialt engagerede mennesker slog sig ned. Det tidligere Muthesius Kunstakademi – i dag “Alte Mu” – er vokset organisk og blevet til et center for bæredygtige projekter og nystartede virksomheder.

Vi ser også Anscharcampus. Et tidligere marinehospital huser nu freelancere og kreative, en kunstforening, Heinrich Böll-stiftelsen, Coworking Space “VekselWerk”, der opstod fra VekselWirk-projektet og Transferpark-institutionen, der er tæt knyttet til kunstakademiet. Historiske bygninger med store rum, højt til loftet og en frodig park er det, der er interessant dér.

Starterkitchen er et uundværligt kreativt rum og Coworking Space i Kiel. Der er unge iværksættere i flere lokaler i Kiel Science Park. De arbejder med deres forretningsidéer og har allerede lanceret flere produkter på markedet. Starterkitchen-teamet står også bag Waterkant Start-up Festival. For fjerde gang var mere end 1000 besøgende sammen i juni i år (2019) for at diskutere de nyeste emner og innovationer, herunder digitalisering, virtual reality, bæredygtighed og nye arbejdsformer. Det hele på et tidligere marineareal med en hal og tæt på vandkanten (Waterkant).

Bryggerierne fra Lille er blandt andet udsprunget fra Starterkitchen. De har nu etableret deres eget bryggeri. Der brygges ikke kun øl dér, men der udvikles også konstant nye idéer og koncepter. De bruger også deres udskænkningsrum som en mangfoldig event location, har oprettet en Food Festival, og de lader en lokal bager bage brød med rester fra bryggeriet. I øjeblikket arbejder de på en lokal, sortsren æblejuice, hvis indtjening delvis skal gå til sociale projekter i Kiel.

I alle disse eksempler – der er selvfølgelig mange andre kreative rum i Kiel – er der et (eller flere) rum eller bygninger, der kan forstås som ankre for deres brugere. Det er her, de arbejder og udvikler sig. De emner / fokusområder, der er repræsenteret i rummene – dels fastlagte, dels i udvikling – fungerer ofte som orientering eller vejledning.

Som en del af InnovationsFestival er et udvalg af samarbejdsrum og kreative rum med deres forskellige hovedfokus blevet præsenteret for publikum. Med iværksætterstøtte, Social Entrepreneurship, kunst, Start-up Business, aktivering af landdistrikter, øl og gastronomi, fik de tegnet et farverigt billede af tilbuddene i Kiel-regionen.

Og det er derfor, kreative rum i alle farver, størrelser og orienteringer er vigtige. Fordi brugernes behov er forskellige og innovation, kreativitet og drivkraft har brug for plads til udvikling og vækst.