Vi skal have øje for det magiske, hvis vi vil sikre Koldings fremtid som kreativ og bæredygtig by.

Det mener fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, der var inviteret som hovedtaler ved eventen ”Exploring the Sustainable Creative City” i Kolding 5. december. Eventet blev afviklet som en del af det dansk-tyske projekt Vekselwirk, der handler om at støtte kreativitet på tværs af grænser.

– Jo bedre man kan visualisere magiske øjeblikke, desto større chancer er der for at ende i dem, slog Anne Skare Nielsen fast.

Som at forestille sig en ferie

Som eksempel bragte hun et ferietema på bane. Hun forklarede, at vi hver især har en formidabel evne til at forestille os, hvordan vi kan holde den perfekte ferie. Vi kan visualisere, hvor vi skal hen, hvad vi skal se, hvor vi skal spise, hvordan vi skal begå os, og endda hvordan vejret vil være.

– I skal putte noget af den feriemagi ind i Koldings fremtid. Hvis I gør det, kan I også skabe en magisk fremtid for Kolding, forklarede fremtidsforskeren.

Det lyder ligetil. Men måske kræver det alligevel anstrengelse. Anne Skare Nielsen kom med nogle tip til, hvordan vi kan gøre som borgere i Kolding. Vi kan vi nemlig begynde at spejde efter og efterleve nogle af de supertrends, der er på vej og på den måde gå foran i udviklingen af vores kommune.

Det, der ændrer spillets regler

Det kan ske ved at kigge efter såkaldte game changers. Altså forhold, der ændrer spillets regler. Som eksempel nævner Anne Skare Nielsen en sekvens fra en Indiana Jones-film, hvor en toptrænet sabelkriger stiller op mod eventyreren og gør sig klar til på få sekunder at snitte filmhelten i småstykker. Men inden sabelkrigeren har nået et eneste snit med sin sabel, trækker Indiana Jones sin revolver fra bæltet og pløkker ham ned. Den overrumplede sabelkriger aner tilsyneladende ikke, at sådan et våben overhovedet eksisterer, og at spillets regler dermed er ændret.

– Det er altid både magisk og irriterende, når nogle ændrer spillets regler. Men der kommer flere og flere game changers, og de kommer hurtigere og hurtigere. I kan bruge magien og irritationen til at navigere i strømmen af dem. Hvis du bliver dybt irriteret over ændringen af spillets regler, er du på den forkerte side i historien. Hvis du derimod synes, ændringen er magisk, er du på den rigtige side i historien og altså på vej ind i fremtiden, pointerer Anne Skare Nielsen.

Hvis alle kreative kræfter arbejder sammen om at udnytte de fremskridt, der ligger i de mange game changers, er der gode chancer for at præge udviklingen af Kolding i en bæredygtig retning.

Fremtidstendenser

Fremtidsforskeren indviede publikum i en lang række game changers, som enten foregår lige nu, eller som er på vej i nærmeste fremtid. Her er nogle af dem:

  • Fra pedeller til rebeller – Pedeller vedligeholder tilstande, der ikke giver mening længere – rebeller bryder dem ned for at forme nye tilstande, der giver mening nu og fremover
  • Fra mere til bedre – Det gammeldags Matador-spil er yt. Det handler ikke længere om at overvinde sine konkurrenter og til sidst sidde tilbage som vinder over alle andre. Fremover samarbejder alle om at finde løsninger, der er win-win for alle parter
  • Fra udgifter til variable indtægter – I dag betaler vi udgifter til forbrug i vores huse, men fremover vil vores huse selv producere den grønne energi, de skal bruge, så vi ikke længere har udgifter til strøm og varme, men i stedet kan sælge overskudsenergien og få indtægter på den
  • Fra storby til landsby – Da folk flyttede fra land til by, forlod de naturen. Nu får vi brug for at få naturen helt ind i byen, så vi får nærhed til den igen, og samtidig får vi behov for nærhed til venner og familie og få dem tæt ind på vores liv igen
  • Fra high tech til high touch – Vi har gennem 10 år udviklet teknologiske løsninger, som ikke løser noget i sig selv. Velfærdsteknologien f.eks. kan ikke noget, uden der følger menneskelige relationer med. Derfor vil vi nu se en udvikling, der kommer til at handle meget om menneskelige relationer
  • Fra ekstrovert til introvert – Vi har kørt så længe på et overfladisk perspektiv, at der fremover bliver brug for fordybelse